Topchef Mario Ridder werkt met de AEG stoomoven

KOKEN MET DE AEG-STOOMOVEN


Koken met een stoomoven is voor hobbykoks thuis een uitkomst. Maar wat maakt het nu zo’n ultiem handige culinaire tool? Mario Ridder, topchef en eigenaar van twee sterren restaurant De Zwethheul geeft zijn kijk op de AEGstoomoven, en onthult chefsgeheimen voor de thuiskeuken. 

Boodschappen doen met smaak

“Een stoomoven zorgt ervoor dat alle pure smaak en eigenschappen van een product optimaal behouden worden. Mario Ridder van restaurant de ZwethheulHet loont dus om pure natuurlijke en biologische ingrediënten te gebruiken, zoals mooi vlees met smaak, wilde goede vis, biologisch geteelde groente - die komen optimaal tot zijn recht in een stoomoven. Ik adviseer ook om een kwaliteitszout te gebruiken om de gerechten mee op smaak te brengen, juist om die pure smaak te benadrukken.” 

Diners voor gasten

“Een AEG stoomoven is de uitgelezen partner in de keuken voor hobbykoks die graag voor gasten koken.”  

Perfecte timing

“Een AEG stoomoven zorgt ook in de keuken thuis voor een perfecte timing. Bereid je alles goed voor – de mise en place – dan hoef je met een stoomoven je gerechten alleen nog à la minute af te maken, met gegarandeerd succes.”  

De stoomoven vervangt het fornuis

“Een fornuis vol pannen die je goed in de gaten moet houden is met het gebruik van de AEG stoomoven verleden tijd. Voor het meeste geldt, dat wat je in de pan kookt kan ook in de stoomoven. Het grote voordeel is - naast een schoon aanrecht zonder vieze pannen - dat er niks kan droogkoken, doorkoken, overkoken of aanbakken: stress-vrij koken.”  

Meerdere ingrediënten garen op één moment

“Het allergrootste voordeel is dat je meerdere producten in één keer gaar kunt maken; zoals bijvoorbeeld vis en groente. Heeft het ene ingrediënt een kortere garingstijd dan het andere, dan voeg je het iets later in het bereidingsproces toe. Onmisbaar voor diners met meerdere gasten, waar alles op hetzelfde moment klaar moet zijn.”  

Grote capaciteit

“De AEG stoomoven heeft een enorme capaciteit: je kunt er wel 20 middelgrote visfilets in kwijt of zes hele vissen zoals bijvoorbeeld rode mul of dorade. Dat maakt het mogelijk om zeer gecontroleerd te koken voor een groot aantal mensen.”   

Gecontroleerde temperatuur voor de juiste garing

“Omdat je een exacte temperatuur kunt instellen, is de stoomoven het ultieme instrument voor de meest delicate garing, ook op lage temperatuur; zonder temperatuurswisseling en daardoor met een topresultaat.”  

Smaak en sappen behouden

“De stoomoven zorgt ervoor dat niets verloren gaat: geen druppel groentenat of essentiëel sap in vis of vlees verdwijnt. Het resultaat is een garing met een smaakbehoud dat je met conventioneel koken in de pan niet snel zult bereiken.” 

Ultieme garing voor vis

“Doordat de AEG stoomoven ervoor zorgt dat alle sappen in het product blijven, is het dé ultieme bereidingswijze voor een mooie visfilet: alle sappen blijven in de vis en ze droogt niet uit.”

Culinaire mogelijkheden

Mario Ridder
“De AEG stoomoven maakt het voor mij ook mogelijk meer hoogstaande culinaire bereidingen te doen op een zeer gecontroleerde manier: het pocheren van een ‘farce’ – vulling gaat in een stoomoven veel beter dan in een pan, door de constante temperatuur.” 

Culinaire mogelijkheden voor de thuiskok

“Ik ontdek steeds meer mogelijkheden die interessant zijn, ook voor de thuiskok: zoals het sous-vide stomen van gevogelte: vul een biologische boerenkip bijvoorbeeld met plakjes truffel en vlokjes boter onder de huid en laat hem door de poelier vacumeren. Nu kun je de truffelkip thuis perfect gevacumeerd garen in de stoomoven.” 

De perfecte rijststomer

“Ook voor het bereiden van bijvoorbeeld rijst – en zeker in grotere hoeveelheden is de AEG stoomoven een ideale keukenpartner. Ik voeg aan de rijst die ik stoom smaakmakers toe zoals citroenzest of verse kruiden voor extra smaak. Door de stoom trekt de smaak goed in de rijst, een bijkomend voordeel.” 

Garing op lage temperatuur

“De functie interval-stomen van de AEG stoomoven is zeer geschikt voor bereidingen van vis en vlees op een lage temperatuur (instelbaar tussen de 30°C en 230°) De toevoeging van stoom maakt dat het vlees nog sappiger blijft. Ideaal voor een hele kip of lamsbout, maar ook voor vis.” 

Multifunctioneel

“Daarnaast is het voor de thuiskok natuurlijk een uitkomst dat deze stoomoven ook een multifunctionele oven is met heteluchtfunctie. En nog handiger is het dat deze multifunctionele oven van AEG de stoomfunctie combineert met de heteluchtfunctie, waardoor je kunt bakken en braden met optimaal smaakbehoud.” 

Praktisch in te bouwen

“De AEG stoomoven heeft geen wateraansluiting nodig door een groot Mario Ridderreservoir van 6 dl water.” De grootste reden van een topchef als Mario om de hobbykok het advies te geven een multifunctionele stoomoven aan te schaffen, is het gemak om voor grote groepen op hoog niveau culinair te koken, met precisie en met het allergrootste smaakbehoud. Voor de echte culikenners!

Openingstijden showroom

ma t/m vrij:  09:00-17.00 uur
zaterdag:  09:30-16.00 uur

 

Sitemap

Contactgegevens showroom 
Electrolux Experience Center
Vennootsweg 1
2404 CG Alphen a/d Rijn
Tel: 0172 - 468 468
showroom@electrolux.nl

Routebeschrijving